Thursday, April 20, 2017

CCC Solution Bank an update on 1.05.2017

1.A computer is an

a)electric device
b)electromagnetic device
c)Electronic device
d)Electromechancal device

Ans. 1(c)

2.A digital computer process data which is

a)Binary in nature
b)Decimal in nature
c)Octal in nature
d)Hexadecimal in nature

Ans. 2(a)

3.Introduction of transistor technology was a major feature of

a)3rd generation of computer
b)2nd generation of computer
c)4th generation of computer
d)1st generation of computer

Ans. 3(b)

4. Fourth generation of computers were primarily based upon ......................... type of integrated Circiut technology

(a)VLSI
(b)MSI
(c)SSI
(d)None of these

Ans. 4(a)

5. In .............................. ,using a computer one can design books,logos,magazines,cards etc.

(a)Desktop Publishing
(b)DBMS
(c)Word Processor
(d)Presentation package

Ans. 5(a)

6. CPU stands for

(a)Control Processing Unit
(b)Central Processing Unit
(c)Circiut Programming Unit
(d)None of these

Ans. 6(b)

7. A CPU consists of following 3 units

(a)Control Unit,Input Unit,Output Unit
(b)Control Unit,Arithmetic and Logic Unit,Memory Unit
(c)Control Unit,Arithmetic and Logic Unit,Input Unit
(d)None of the above

Ans. 7(b)

8. Primary Memory holds the data that is processed by

(a)Control Unit
(b)Input Unit
(c)Central Processing unit
(d)Output Unit

Ans. 8(c)

9. A speaker is an output device which converts

(a)Digital data into analog data
(b)Analog data into digital data
(c)Both a & b
(d)None of the above

Ans. 9(a)

10. RAM is a primary memory which is used to

(a)Randomly access the data and store it permanently
(b)Sequentially access the data and store it temporarily
(c)Randomly access the data and store it temporarily
(d)Sequentially access the data and store it permanently

Ans. 10(c)

11.The components which can be touched or felt are called

(a)Software
(b)Hardware
(c)Firmware
(d)None of the above

Ans. 11(c)

12. ........................ is used to detect characters written in magnetic ink and check the authenticity of bank cheques

(a)MICR
(b)OCR
(c)OMR
(d)BCR

Ans. 12(a)

13.The printer which requires physical contact between mechanical head and paper is called

(a)Non-Impact printer
(b)Impact printer
(c)Thermal printer
(d)Laser jet printer

Ans. 13(b)

14.Machine language is the first generation language which consists of instructions written in

(a)English like language
(b)Mnemonic codes
(c)Binary laguage
(d)None of the above

Ans. 14(c)

15. The letters DOS stand for

(a)Data Out System
(b)Disk Out System
(c)Disk Operating System
(d)Data Operating System

Ans. 15(c)

16. .MPG refers to what kind of file?

(a)Word Perfect Document file
(b)MS Office Document
(c)Animation/movie file
(d)Image file

Ans. 16(c)

17. .JPG refers to what kind of file?

(a)System file
(b)Animation/movie file
(c)MS Office document
(d)Image file

Ans. 17(d)

18.  ................................. is used to detect characters written in magneic ink and check the authenticity of bank cheques.

(a)MICR
(b)OCR
(c)OMR
(d)BCR

Ans. 18(a)

19. A keyboard is an input device which converts

(a)Human understandable data into machine understandable form
(b)Machine understandable data into Human understandable form
(c)Human understandable data into source code
(d)None of the above

Ans. 19(a)

20.VDU is one of the most common output devices which stand for

(a)Visual Display Unit
(b)Video Display Unit
(c)Visual Division Unit
(d)Video Division Unit

Ans. 20(a)

21. Fortran is a High Level Language which consists of instructions written in

(a)English like language
(b)Mnemonic codes
(c)Binary language
(d)None of the above

Ans. 21(a)

22. ....................... processed in order to generate ............................

(a)Information,Data
(b)Data,Information
(c)Data,Knowledge
(d)Knowledge,Data

Ans. 22(b)

23. DVD which is an optical device,stands for

(a)Digital Video Disk
(b)Digital Versatile Disk
(c)Digital Visual Disk
(d)Digital Viral Disk

Ans. 23(a)

24. A Digital Computer process data which is

(a)Binary in nature
(b)Decimal in nature
(c)Octal in nature
(d)Hexadecimal in nature

Ans. 24(a)

25.Prof. John Mauchly and Prof. John Presper Eckert were the creators of :

(a)EDSAC
(b)EDVAC
(c)MARK-II
(d)ENIAC

Ans. 25(d)






State True/False

1. With the introduction of transistors,2nd generation of computers came into existence.

(a)True
(b)False

Ans. 1(a)

2. A CPU is called the brain of the computer because it processes the data as per instructions

(a)True
(b)False

Ans. 2(a)

3. ALU is responsible for performing all the mathematical and logical operations

(a)True
(b)False

Ans. 3(a)